14:41
20.aug.2010
I dag stjelte jeg 99 sanger!

Hei!  Overskriften er tull, og det skjønner dere om dere leser innlegget. 

Jeg tenkte jeg skulle ta opp en vanlig problemstilling, som mange tar opp - som er under diskusjon jevnlig, og som alltid er et tema for musikkbransjen. Nemlig NEDLASTNING.


Fordi du ville ikke stjelt en CD?`Men å laste de ned synes du er greit?

Platesalget sank vel med 30-40 % i Norge i fjor.. Og vi skal liksom være det `rike` landet. Hva med andre land da? Tror du de kjøper mer enn oss?
Er det virkelig noen som ser verdien i å like musikk, for deretter å bare laste den ned, uten å støtte opp om artisten sin? Altså jeg ser verdien bare i å ha CDen som ren samling også. Nedlastning har jeg kune gjort, om jeg allerede har kjøpt CDen fra før. Da vil moralsk sett, si det er greit faktisk.

Mange som er uenige med meg, kan bruke dette argumentet.
`Jamen, det ligger jo på limewire alikevel`. Hva er Limewire? Er det EN person? Nei.
All nedlastning er personER, som deler filer, som en eller annen har kjøpt, og som i teorien da hele verden kan nyte godt av. Så da kan løsningen være at EN Cd skal kjøpes, så kan alle bruke den? Ja, det kan faktisk være mulig det.


Jeg blir kvalm av tanken på det. Sånn som iTunes gjør, nemlig med lovlig nedlastning.. Det er jo mye bedre. Men jeg er uansett ikke noe fan av kjøp over nett, sånn som `Play.com` der de selger CDene til spott-priser, slik at alle lokale musikkforettninger, må legge ned, fordi de ikke klarer å matche prisene. Dermed mister man praten rundt musikk, som bor i de 4 veggene en skikkelig musikksjappe kan tilby. Platekompaniets ansatte, vet jo så vidt hvem Metallica er, men har hørt noe om `Nothing Else Matters` - Det er iallefall min erfaring.. Sikkert bedre noen steder! :)

Hva er din mening rundt nedlastning, og det at internett tar over industrien?
Kjør debatt!

Skal ikke si at jeg aldri har lasta ned musikk før, men jeg er enig i det du sier. Det er dårlig gjort ovenfor artisten som skal leve på å selge musikken sin.

Skrevet av: malinbradshaw
20.aug.2010 14:45

Jeg bruker spotify jeg, og kjøper CD'er, men mest for å ha dem egentlig : )

Men er enig i det du skriver.

Skrevet av: UtenVerdighet - Fotokonkurranse
20.aug.2010 14:49

Jeg er enig i argumentasjonen din, men samtidig så tror jeg ikke det er realistisk å få slutt på nedlastningsproblematikken. Det burde helt klart gjøres noe, men jeg tror det blir en mye større jobb enn å gjøre folk oppmerksome på at dette er ulovlig. Desverre. :)

Skrevet av: Ann Helen - mincosmopharma.blogg.no
20.aug.2010 14:55

Hadde ikke cd'er vært så himla dyre så- Hvem betaler liksom 149 kr for 10-20 låter fra en artist man kun liker 4 låter fra?

Skrevet av: Prinsesse Viktor
20.aug.2010 15:12

Eg skal heller ikkje sei at eg ikkje laster ned musikk... Men det ligger noke i det du seier.

Det som er problemer er at ingen gidder å bruke penger på musikk når det går an å få tak i det gratis på nett. :p

Skrevet av: Hanne :]
20.aug.2010 15:16

Jeg har faktisk tenkt mye på det du skriver her før. Enig i det, men samtidig er jeg enig med at det er litt dumt å betale mye penger for en cd, også liker du bare fåtall av sangene... :)

Skrevet av: Agathe
20.aug.2010 15:16

Jeg har lastet ned en god del musikk før, nå bruker jeg mest spotify, youtube osv. Men jeg gidder ikke å koste bort 200 kr på en cd hvor jeg kanskje bare liker kun et par sanger eller noe. Alle må være enig i det? Altså er det en artist man digger sykt mye liksom, sånn som jeg digger Guns N'Roses, da kunne jeg ha kjøpt cd'ene, fordi jeg digger alt ved det bandet, og derfor liker jeg alle sangene også, samme er det når det kommer til Eminem, men hvis jeg har et par andre favoritt sanger fra en andre artister gidder jeg jo ikke å kjøpe cd'er for å høre på kanskje to sanger.

Skrevet av: Linn Therese - My life, not yours!
20.aug.2010 15:19

Er enig i det du skriver og jeg har ikke lastet ned musikk selv, men andre har gjort det for meg og sendt sangene til meg :p Det er jo ikke rettferdig overfor artisten som har laget sangene også laster man dem ned istedenfor å kjøpe Cd'en, men er ikke mange som orker det når man kan laste de ned gratis og sånn som de over her sier så orker man ikke å kjøpe en cd når man bare liker noen av sangene, det er litt bortkastede penger synes jeg...

Skrevet av: Bente
20.aug.2010 16:03

Jeg laster jo ned musikk sjæl såe har liksom ikke tenkt så mye på det, men når du sier det nå så tenkte jeg litt på det. Ja, det er dårlig gjort mot artistene, men de tjener jo sykt bra forde da! Og uansett hvordan skal de få stoppa alt sammen? Det nytter jo ikke. Så fort en side blir lagt ned, så blir det satt opp en til! Sierr ikke at jeg er uenig med deg eller no, for det er jeg ikke, men det er bare det at det hjelper liksom ikke ;s

Skrevet av: christin <3
20.aug.2010 16:30

Min mening er litt delt egentlig, når det kommer til nedlasting. Det artistene gjør for å lage bra sanger, blir egentlig bortkastet når folk laster ned sangene istedetfor å kjøpe cd'en til vedkommende som har laget bra sanger. Og det er synd. Men som mange over meg har sagt, hvorfor bruke 150 kr på en cd, når man kanskje bare liker 2/4 av sangene?

Jeg har lastet ned x antall sanger fra Limewire, og jeg har - for å være ærlig - ikke brydd meg særlig om det at jeg laster det ned. Hvis f.eks du liker Eminem, Rihanna, Beyonce osv sine sanger, hvorfor kjøpe alle de cd'ene når man får det gratis via Limewire, bearshare osv? Skal man bruke 3-4000 kr på cd'er i måneden hvor man kun hører på et par sanger? Da blir det til at man må bytte cd for å høre på sangene man liker, for du er enig, det er kjedelig å høre på samme sanger om og om igjen. Det er jo det det blir til, når folk liker forskjellige sanger og forskjellig type musikk.

Dilemmaet er jo at folk flest er late, og gjør det som er enklest. Greit nok, man kan kjøpe én sang via Itunes, men hvor mange er det som gidder å gjøre det i lengden når sangene er der, på nett, tilgjengelig og gratis? Om myndigheten virkelig syns nedlasting av sanger er ulovlig osv, så hadde de nedlagt Limewire for lengst. For Limewire ER jo det mest brukte programmet man bruker når man skal laste ned sanger gratis, uten virus osv.

Selvfølgelig er det dritt for artistene det gjelder, når de legger mye innsats i sangene deres. Og det har jo blitt veldig mye feats de siste årene, at f.eks to artister lager en sang sammen. Da blir det litt mer dynamikk i sangen, og den får litt mer variasjon enn når kun én artist synger.

Så konklusjonen min er egentlig at det er veldig leit for artistene det gjelder, men folk flest er late, og gidder verken å kjøpe én og én sang, når man kan laste ned de sangene på no time eller å kjøpe en og en cd hvor man kun hører på et par av sangene.

Skrevet av: Frkperfekt
20.aug.2010 16:46

Har lastet ned musikk ulovlig veldig mye, men du fikk meg til å tenke over det vi egentlig gjør, vi stjeler jo musikk. Vi stjeler fra noen som jobber hardt for det, og for at de skal klare å oppnå drømmen sin må de jo tjene penger på det. Mens vi bare stjeler den uten og tenke oss om ...

Skrevet av: therunt
20.aug.2010 18:42

SV; tusen takk for en hyggelig melding!

Jeg har lastet en del sanger ned, men det er en ganske god stund siden.

BRA SKREVET! ;)

Skrevet av: AnneMaren99- SkoleFrik! <3
20.aug.2010 18:43

Personlig foretrekker jeg å kjøpe CD'er, for å støtte artisten(e), men jeg tar ikke hensyn til lokale plateforhandlere når de selger CD'er for 150 kr plata altså - det er for mye, og jeg har heller ikke råd til så dyre plater. Så jeg har ingen problemer med å bruke play o.l. Da støtter jeg artistene, samtidig som at det ikke går altfor hardt utover lommeboka.

Skrevet av: steiniskoen
20.aug.2010 20:11

Sånn som jeg ser på det, så er youtube + limewire en grei måte å få hørt på sangene før du bestemmer deg for om du vil kjøpe dem. Det er mye av det jeg gjør (bare youtube!). Og det blir litt som å prøve noen sko, t-skjorte, jakke etc før du bestemmer deg for om du vil kjøpe den.

Har en låt gitt deg mye inspirasjon, motivasjon, innsikt eller ren glede - og du har fått veldig mye verdifullt ut av låta - om ikke bare mange kvelder med deilig dansing - så vil jeg si at låta fortjener å bli kjøpt av deg. Det er ikke snakk om mange pengene. Under 10 kroner for et mesterverk som noen har jobbet kjempehardt med. Og det er faktisk mulig å kjøpe enkeltlåter, ja. Du trenger ikke å kjøpe en hel cd i en platebutikk hvor du ikke kjenner til halvparten av låtene for så å finne ut at du bare liker to eller tre av låtene. Det er faktisk et ganske svakt argument når det bare er å søke dem opp på youtube først.

Og nei, du trenger ikke å bruke limewire selv om det fins. Du trenger ikke å kaste en stein inn i et vindu bare fordi steinen og vinduet finnes rett foran deg tilgjengelig. Du trenger ikke å slå til noen selv om det er mulig for deg.

Men forresten, de største artistene trenger ikke at du kjøper platene deres i like stor grad som nyetablerte artister. Disse store artistene får nok inntekter gjennom konserter o.l. Så sånn sett er det viktigere å fokusere låtkjøpene dine på de som trenger det litt mer, hvis det er slik at du ikke har så mye penger av en eller annen grunn. Konklusjonen min blir uansett at låten fortjener å bli kjøpt hvis du digger den noe sinnsykt på en eller flere måter. Personene som har laget den fortjener det, og låtens fantastiske eksistens fortjener det.

Skrevet av: Nicolai Alexander
20.aug.2010 22:24

Jeg pleier å laste ned sanger, for så å kjøpe CD'ene til de jeg virkelig liker. Blant annet Avenged Sevenfold. Kjæresten min gjør også noenlunde det samme. Jeg skjønner hvilken effekt dette har på bransjen, men jeg har ikke sterk nok moral til å bruke penger når jeg kan få det samme gratis. (Til tross for at det er ulovlig) For den saks skyld, så laster jeg ikke ned så mye heller, fordi jeg sjelden hører på musikk for tiden. Det går mest i spotify og youtube.

Skrevet av: livetiminverden
20.aug.2010 23:30

Er forelsket i WiMP selv. De leverer et mye bedre musikkbibliotek enn spotify for min del + at de har avtaler med TONO og GramArt = penger til artistene.

Uansett, hører som regel på nye album i WiMP og om det er et album som jeg føler jeg må ha i platesamlingen min så kjøper jeg det. Er en stor verdi i å eie et album i fysisk form. Skal bli stas å få en ny vinylspiller også, da skal det kun handles vinyl!

Nedlasting er noe dritt, men er nok nært sagt umulig å stoppe det. Så takk for band som Radiohead som prøver ut nye metoder.

// www.usignert.wordpress.com

Skrevet av: USIGNERT
21.aug.2010 00:36

Ok.. Jeg er HELT enig med deg. Jeg syns for det første at å kjøpe en CD gir deg mye mer.. Du trenger ikke være redd for at pc-en skal kræsje og at du mister alle sangene, du har dem jo på CD-en din. Du kan ha cd-en hele livet om du bare behandler den riktig. Og tenk på CD-butikkene og artistene, de mister inntekt de kunne fått dersom flere kjøpte CD-er.

Selv bruker jeg Spotify, som jo er et gratis program på samme måte som youtube. Det er hverken ulovlig eller ehm.. ulovlig. haha. :) Jeg kan ærlig si at jeg lastet ned sanger før, men slutta med det, og kommer framover til å kjøpe flere CD-er. Kjøpte jo min forrige for et par dager siden. I love Vampire Weekend ♥

Skrevet av: Ane Østnes
22.aug.2010 11:29


Toppbilde boks 1
  Bilde i boks 1
  Kontakt sk.bech@live.no
  om det er noe spørsmål :)
Bunnbilde boks 1

Toppbilde boks 2
  Bilde 1 i boks 2
Bunnbilde boks 2

Toppbilde boks 3 Bunnbilde boks 3

Toppbilde boks 4 Bunnbilde boks 4

Toppbilde boks 7
  Bilde i boks 7
  Designet er laget av
  siljelien.blogg.no
Bunnbilde boks 7